Home » Over Bel Canto

GESCHIEDENIS VAN BEL CANTO

Op 2 november 1945 werd de Rooms-Katholieke Zangvereniging Bel Canto opgericht door Pastoor Kaeter. Nu konden de Katholieke vrouwen ook zingen want dat mocht beslist niet in de kerk; daar was zingen alleen voor mannen en jongens toegestaan. Het koor stond onder leiding van dirigent S.J. Macrander.

In november 1946 werd de eerste uitvoering gegeven. Er werd regelmatig aan zangconcoursen deelgenomen en meerdere keren werd er een eerste prijs behaald. Eén keer ging men zelfs op pad zonder dirigent; deze had de avond ervoor te kennen gegeven niet mee te gaan. Het koor vertrok de volgende dag toch met de bus naar Nijmegen naar het concours en keerde huiswaarts met de eerste prijs. Een knappe prestatie. Zo had het koor vele goede jaren.

Er zijn ook mindere jaren geweest. Jaren waarin het ledental drastisch terugliep. Maar door saamhorigheid en vertrouwen kwam het koor die weer te boven.

Het koor telt momenteel 38 leden en staat onder leiding van Marlous Smit-van den Hoven. Jan de Leeuw begeleidt het koor op de piano.

Uit het koor ontstond in de jaren tachtig de Toneelgroep Bel Canto.

Zij geven jaarlijks toneeluitvoeringen. Ook al spelen er geen koorleden mee in de toneelgroep, we blijven toch met elkaar verbonden. Het koor helpt bij de verkoop van de toneelkaarten en verzorgt de verloting in de pauzes van de toneeluitvoeringen.

De toneelgroep staat onder leiding van Betsie Ooink