Home » Diversen

ARTIKELEN, TIPS, WEETJES

Zingen is gezond

 


Met een knipoog:

 Zonder adem geen klank.

 

Zingen, spreken, fluisteren, schreeuwen: we hebben er adem voor nodig.
Zonder volledige controle over deze adem, zul je geen volledige controle over je stem hebben.
De basis van het zingen ligt dus bij ademhaling. Als je zingt, heb je niet in één keer alle adem nodig. Dat moet je dus zien te verdelen over je heel muzikale zin. Om dat te doen, is het handig om door de buik te ademen. Daar zitten namelijk allemaal spieren die de adem kunnen controleren, zodat er alleen die ademstroom vrijkomt die op dat moment nodig is. Niets meer maar zeker ook niets minder.

De longen en middenrif zitten aan elkaar vast, net als het handvat en de pomp van de fietspomp. Omdat de longen zelf een slappe massa zijn, hebben zij niet de (spier)kracht om te openen zodat de lucht binnen kan stromen, daar komt het middenrif dus van pas.
Als je geen lucht meer hebt, geven de hersenen een prikkel aan het middenrif: er moet iets gebeuren, anders komt het niet goed! Het middenrif plat af en gaat naar beneden. Omdat de longen er aan vast zitten, worden die uitgerekt en als je dan je mond erbij open zet, wordt de lucht automatisch naar binnen gezogen.

Draai die fietspomp maar eens om; het handvat (middenrif) gaat naar beneden en door de slang (luchtpijp) wordt de pomp (longen) volgezogen met lucht.
Doordat het middenrif de ruimte nodig heeft om te kunnen dalen, moeten er allerlei organen aan de kant in de buik. Daarom zet dus je buik uit, anders past het allemaal niet.

Probeer het maar eens.

Oefening:

Adem uit, waarbij je de buik zo ver mogelijk intrekt. Ga door totdat je echt helemaal leeg bent (dit gedeelte mag je vergeten zodra de lage inademing ingeburgerd is). Dan zet je de mond open en laat voor je gevoel je buik op de grond vallen. Je merkt dan dat je buik uitzet en er lucht in je longen stroomt.

Adem niet verder in dan tot het kuiltje dat net onder je borstbeen zit, want daar houdt de buik echt op. Alles wat je daarboven nog inademt, is geen controle over als je gaat zingen. Die neiging heb je wel heel snel, omdat je dat (hoogstwaarschijnlijk) zo gewend bent. Maar geloof me, je hebt er helemaal niets aan, sterker nog: het belemmert zelfs enorm tijdens het zingen.

Verder is het lachend uitademen een goede en heel gemakkelijk in te passen dagelijkse oefening! Lachen moet, lachen ontstresst, lachen lucht op.